Projektin päähenkilöt

Lidia Pekkarinen

«Synnyin suomalaisessa kylässä, mutta juureni ovat venäläiset» Lidia Pekkarisen vanhemmat, Aleksandr ja Anna Uschanoff, syntyivät Karjalankannaksen Kyyrölässä. Aleksandr Uschanoff oli savenvalaja. Kyyrölä oli ollut... Далее »

Marina Wallman

«Pikku kielitaituri» Marina Wallmanin vanhemmat tutustuivat ja menivät naimisiin Pietarissa. Vallankumouksen ja kansalaissodan puhjettua he lähtivät niitä pakoon Eurooppaan. He päätyivät lopulta Berliiniin, jossa he viihtyivät... Далее »

Tamara Popova-Veltcheva

Tamara Popova otti itse yhteyttä sen jälkeen, kun oli lukenut lehdestä projektistamme. Asiantuntijat, joilta olimme kysyneet neuvoa, eivät kertoneet Helsingin Aleksanterin kimnaasin rehtorin pojantyttären nimeä, koska muistivat hänen... Далее »

Maria Munsterhjelm (os. von Swetlik)

Maria Munsterhjelm syntyi venäläis-ruotsalaiseen perheeseen ja on asunut koko ikäänsä Helsingissä. Hänen isänsä oli tunnettu suomalainen kuvataiteilija Georges von Swetlik, venäläisen meriupseerin poika, venäläisten emigranttien... Далее »

Marianna Rumjantseva

Marianna Runjantseva oli Suomen kansallisbaletin prima ballerina 1970-luvulla. Hän on syntynyt Suomessa venäläisten maahanmuuttajien perheeseen. Kun Suomi itsenäistyi, Mariannan äiti Nina Schavoronkoff oli vielä lapsi ja asui vanhempiensa... Далее »

Kirill Härkänen

Kirill Härkänen syntyi Leningradissa. Hänen isänsä, syntyperäinen suomalainen, oli jo kauan asunut Pietarissa. Suomen kansalaisuuden vuoksi perheelle annettiin kolmekymmentäluvulla kaksi viikkoa aikaa poistua Neuvostoliitosta. Näin... Далее »

Mihail Novitsky

«Suomeen muuttaneiden on ehdottomasti osattava suomea» Suomessa asuvien Novitskien suuressa suvussa on ollut isän puolelta venäläistyneitä saksalaisia ja puolalaisia sekä äidin puolelta suomalaisia ja tšekkejä. Sukuun... Далее »

Nikolai Ratschinsky

”Vanhempieni perheessä venäjän kielelle oli aina tilaa” Nikolai Ratschinskyn äiti Galina Nikolajevna kuuluu vanhaan Krugerin sukuun, jonka edustajat ovat jättäneet merkittävän jälkensä Pietarin arkkitehtuuriin. 1920-luvun alussa... Далее »

Sergei Pogreboff

Sergei Pogreboffin äiti Zinaida Pogreboff täytti 100 vuotta lokakuussa 2009. Hän syntyi 11.10.1909, Viaporin linnoituksessa (Suomenlinnassa) venäläistaustaiseen suomalaisperheeseen. Zinaidan vanhemmat, Nikolai ja Maria Galochkin, syntyivät... Далее »

Mirolybovin perhe (Irina, Aleksij, Aleksandra Mirolybov-Nurmela)

«Meitä sanotaan emigranteiksi ja se saa minut raivostumaan» Irina Valerianovna Mirolybov (Margarita Gretchaninovan sisar) oli diakonin, isä Valentin Gretchaninovin tytär. Naapurissa asui isä Aleksander Khotovitskin perhe. Irinan mies,... Далее »

Vladimir Krestjanoff

«Itse olen aina tuntenut olevani täällä kotonani, vanhempani tunsivat olevansa emigrantteja» Vladimir Krestjanoffin vanhemmat, pietarilaiset Nikolai Vladimirovitch Krestjanoff ja Vera Vladimirovna von Witte, saapuivat Karjalankannakselle... Далее »

Vladimir von Witte

«Olen kansainvälinen ihminen» Vladimirin von Witten isoisä, isoäiti, isä ja täti muuttivat vuoden 1917 vallankumousta pakoon Viipuriin yhdessä venäläisen lastenhoitajansa kanssa. Pietarin jälkeen Suomi tuntui isoisästä liian... Далее »

Lisäksi

Nikolai Uschanoff Olga Saltikoff (18.2.1916, Petrograd — 18.12.2010, Helsinki) Zinaida Pogreboff Boris Paulomo Irina Björkelund (21.4.1908—21.7.2010) Herman Parland  Далее »